Pişik genellikle bebeklerde görülür. Ama aslında erişkinlerde de sık görülebilmektedir. Yetişkin insanlarda pişik daha çok yaz aylarında ortaya çıkan kaşıntı, ıslaklık, kaşımayla ortaya çıkan acı şeklinde seyreden bir hastalıktır. Her ortamda kaşıyarak rahatlama sağlanamadığı için hastaya ciddi sıkıntı verebilmektedir.
Yaz aylarında olması akla aşırı terlemeyi getirse de yetişkin pişiklerinde bir çok sebep sayılabilir ve tedaviye bu sebeplerin ortadan kaldırılmasıyla başlanmalıdır.
Yetişkinlerde görülen pişik nedenleri
- Makat bölgesinin aşırı temizliği
- Makat bölgesinin nemli tutulması
- Kimyasal madde içeren mendil kullanımı
- Turşu, patlıcan, domates, acı ve diğer baharatlar kişide bölgesel hassasiyete neden olabilir.
- Dar kıyafet giyilmesi
- Sentetik iç çamaşırları
- Kadın bağı
- Aşırı kilo
- Yetersiz temizlik; Dışkılama sonrası yeterli temizlik yapılmazsa dışkı içindeki safra asitleri cildi yakarak tahriş eder.
- Kalitesiz tuvalet kağıdı kullanımı.
- Bölgenin nemli bırakılması
Tedavide sebep olabilecek bu etkenler ortadan kaldırılmasına rağmen pişik devam ediyorsa ilgili uzmana muayene olup kortizonlu kremler ya da pomatlar kullanılmalıdır. Kortizonlu ilaçların ciddi yan etkileri olduğu için kısa süre kullanılmalıdır.
Tedaviyle düzelen pişik yeniden ortaya çıkarsa sebepler yeniden gözden geçirilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır.
Çocuklarda görülen pişiğin sebepleri ve tedavisi daha farklıdır. Genellikle idrar veya dışkının uzun süre bölgede kalmasıyla oluşur. Yaz aylarında aşırı terlemede pişiğe sebep olabilir. Tedavide makat kaşıntıları ve pişiğe özel geliştirilmiş Pruzon Merhem benzeri ürün kullanımıyla bir günde düzelir. Tekrarından korunmak için sebebi bulup engellemek doğru yaklaşım olur ancak tekrarlaması halinde tedavi yeniden uygulanabilir.
Yetişkinlerde pişik kaşıntı sebebiyle ciddi sosyal sıkıntı yapabilir. Bu sebeple tedavi yaptıktan sonra olabilecek sebeple yaşamdan çıkarılmalıdır.