Aslında basurda (hemoroid ) kaşınma sık rastlanan bir sorun değildir, sık rastlanmaz derken basuru olmayan insanlarda görülenden biraz daha sıktır. Yani her basuru olanda kaşınır diye bir kural yoktur.
Basur Kaşıntı Yapar mı?
Bu sorunun cevabı hem evettir hem de hayırdır. Dış hemoroid varsa ve de büyükse memelerin birbirine sürtünmesi, elbiseye sürtünmesi ve otururken ezilmesi sonucu tahriş olup kaşıntı yapabilir veya basura ek olarak anal dermatit
(mayasıl) gibi ek bir sorun olabilir. Ancak ek sorun sebebiyle olması daha sık rastlanan bir durumdur.
Basur Kaşıntı Kremi;
Burada iki sorunu birbirinden ayırıp ayrı hastalıklar gibi yaklaşılıp, tedavi edilmelidir. Basur için kullanılan kortos, proctoglivenol, proctolog, hedensa gibi krem ve fitiller, daflon , venoruton, doxium gibi haplar basurun tedavisi için önerilir kaşınmaya etkisi yoktur. Hatta tam tersi artışa bile neden olabilir. Krem olarak bu amaçla üretilen tek ilaç “Pruzon Pomad” kullanılabilir. Yani tedavi planı şu şekilde olmalıdır; kaşıntı için “Pruzon” merhem kullanıldığında 2. veya 3. gün içerisinde kaşıntı tamamen geçer. Arkasından gelen günlerde daflon, venoruton, doxium gibi haplar ve kortos, proctoglivenol, proctolog, hedensa gibi krem ya da fitiller kullanılmalıdır.
Bu arada unutulmaması gereken bir başka durum ise dışarıdaki hemoroidlerin asıl tedavisinin ameliyatla yapılması gerektiğidir.
Basur Kaşıntısı Nasıl Geçer ?
Üst paragrafta belirtildiği gibi Türkiye’de makat bölgesi kaşıntıları için üretilen tek ilaç vardır o da “Pruzon” merhemdir. Pruzon merhem bitkisel içeriklidir. Özellikle bitkisel kortizon içeriği en yüksek ilaçtır ve güvenle kullanılabilir.
Özetle;
Basur seyrek olarak kaşınma yapabilir ve kaşınma için krem kullanılabilir. Ancak hemoroidin asıl tedavisi ayrıca yapılmalıdır. Yoksa şikayetler yeniden başlayabilir. Anal dermatit hastalığının da birlikte olabileceği unutulmamalıdır. Diğer bir sık sebepte kıl kurdudur, bunun için de dışkı tahlili yaptırılmalıdır