Bir çok insanda görülebilen makat hastalıklarından birisi olan Makat Kaşıntısı anal bölgede kaşınma şeklinde vuku bulmaktadır. Makat kaşıntısı bireylerde mutlak utanma duygusu ve her ortamda kaşınamaması sebebiyle hastada sıkıntı yapabilen bir durumdur. Bir çok nedenden kaynaklanan bilen Makat Kaşıntısı hakkında geniş uzmanlarımız tarafından hazırlanan geniş kapsamlı neden ve sonuç ilişkisini ele alan makalemizi mutlaka baştan sona okumalısınız.
Makat Kaşıntısı Nasıl oluşur
- Çocuklarda çoğunlukla sebep kıl kurdu ( Enterobius vermikularis ) denilen barsak parazitidir.Erişkinlerde net bir sebep tanımlanamaz ama bir çok faktör suçlanmaktadır;
- Parazitler(kıl kurdu vs)
- Aşırı temizlik(sıkça sabun kullanmak)
- Baharat tüketimi(özellikle karabiber)
- Patlıcan ve domates,çikolata,turşu( bazı kişiler yemeyi bırakınca düzelir)
- Fazla kilo(bölgenin havalanması azaldığı için nem artar)
- Sıcak hava(terleme artar)
- Fazla oturmak(bölgenin yeterince havalanmadığı için nem artar)
- Kaşımak (tahrişi artırarak kısır döngüye sebep olur)
Makat Kaşıntısı Tedavisi Mümkündür
Tedavi sebebe yönelik olmalıdır,tesbit edilen sebep varsa ortadan kaldırılır.Eğer sebep net bir şekilde tesbit edilemiyorsa bölge temizliğinde sadece duru su kullanılır.
Banyo ve tuvalet sonrası bölge net bir şekilde kurulanır. Baharat,domates patlıcan diyetten çıkarılmalı düzeldikten sonra yeniden başlanmalı sebep bulunmaya çalışılır Fazla kilo makat bölgesi havalanmasını engelleyeceğinden fazla kilolar verilir.
Mümkün olduğunca kaşınmamalıdır havalanmayı sağlamak için kalçaların arasına bir yaprak tuvalet kağıdı yerleştirilir. Pamuklu veya keten dışında iç çamaşır giyilmemelidir.
Adet döneminde kullanılan kadın bağının içi yüzeyi pamuklu olan tercih edilir. Kalçaların arasının rahat havalanması için dar pantolon ve iç çamaşırı giyilmemelidir. Hemoroid ilaçlarının kaşıntı yapabileceği bilinmeli ve bu ilaçlara ara verilmelidir.
Dışkılama sonrası yeterli temizlik yapılmalıdır,geride kalan az miktarda dışkı bile tahriş ve kaşıntı yapabilir.
Bütün bu önlemlere rağmen kaşıntı azalmadıysa veya bitmediyse kortizonlu merhemler veya doğal steroid içeren bitkisel merhemler kullanılmalıdır.Kortizonlu merhemler yan etkileri sebebiyle sık ve uzun süreli kullanılamazlar.Erişkinlerde makat ve genital bölge kaşıntısı,bebeklerde pişik tedavisi için üretilen pruzon pomad kısa sürede kalıcı tedavi sağlar ve kortizonlarda görülen yan etkilere sebep olmaz.
Kaynak: Makat Kaşıntısı